Categories
Blog

Biografie van Leonardo Da vince

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) is een van ‘s werelds grootste denkers, kunstenaars en filosofen. In zijn zoektocht naar perfectie creëerde hij uitzonderlijke meesterwerken zoals de ‘Mona Lisa’ en ‘Het laatste avondmaal’. Leonardo werd geboren als een onwettige zoon van een Florentijnse edelman en een boerin. Hij groeide op in plaatsje Vinci in Italië. Al in zijn jonge jaren ontwikkelde hij een liefde voor de natuur en was er vast een glimp te zien van zijn academische en artistieke talenten in vooral mooie schilderijen.

Leonardo Da Vinci en de Mona Lisa

In 1499 werd zijn beschermheer L. Sforza bij een Franse invasie verslagen, waardoor Leonardo terug naar Florence moest. In deze periode schilderde hij het fresco van de Slag om Anghiari. Het was in deze periode dat Leonardo de Mona Lisa voltooide. De Mona Lisa is een van ‘s werelds beroemdste en intrigerendste schilderen. De Mona Lisa is een portret van een vrouw van een Florentijnse edelman. Ze kwam een paar dagen bij Leonardo langs om haar portret te laten schilderen, maar weigerde daarbij steevast om zelfs maar te glimlachen. Leonardo probeerde zelfs muzikanten in te huren maar ook dat mocht niet baten. Maar op een dag was er een vage glimlach te zien, en al was het maar voor een ogenblik, het lukte Leonardo om die glimlach te vereeuwigen. Het is juist die mysterieuze glimlach die de Mona Lisa zo fascinerend en intrigerend maakt. Wilt u dit prachtige schilderij bewonderen, dan moet u hiervoor naar Het Louvre in Parijs(Frankrijk). Hierbij een link van het museum ‘Louvre Museum‘.

De mens van Vitrivius

Dit is een tekening van de lichaamsverhoudingen. Da Vinci gebruikte hiervoor werk en aantekeningen van de Romeinse architect Vitruvius. De afbeelding is een combinatie van kunst, mens en wetenschap – en laat de schoonheid van de geometrische proporties en de menselijke vorm zien. Het is symbolisch voor het werk van Da Vinci, en de door hem geïnspireerde Renaissance, om deze kunstvormen te combineren in één beeld. In de eenvoud van een tekening komen veel verschillende factoren naar voren; het is een iconisch beeld geworden.

Het persoonlijk leven van Da Vinci

Leonardo bleef zijn hele leven vrijgezel. Hij is niet getrouwd geweest en heeft ook geen kinderen gekregen. Hij hield zijn persoonlijke leven privé en deelde weinig details met de buitenwereld. Hij was kon goed opschieten met zijn leerlingen Salai en Melzi, maar leek vooral volledig op te gaan in zijn diepgravende onderzoeken, werk en schilderijen. Bronnen uit die tijd gaven aan dat Da Vinci een uniek persoon was, knap om te zien, iemand die met zijn aanwezigheid respect afdwong en met een sterk moreel kompas. Tussen 1506 en 1510 werkte Leonardo naast beroemde tijdgenoten als de grote meesters Michelangelo en Rafaël.

Het geloof van Da Vinci

Ondanks het feit dat de Paus de beschermheer was, was Da Vinci geen zwaar gelovige katholiek. Da Vinci was een groot perfectionist – een van de redenen waarom hij zo weinig schilderijen voltooide was dat hij nooit het gevoel had dat hij iets naar tevredenheid had afgemaakt. In 1515 vertrok Da Vinci op uitnodiging van Frans I van Frankrijk naar het kasteel van Cloux in de buurt van Amboise. Hier bracht Da Vinci zijn laatste jaren door. Daar had hij alle vrijheid om zijn eigen studies voort te zetten. Hij stierf in 1519 en liet daarbij een van de grootste artistieke en wetenschappelijke oeuvres achter.

Mona Lisa schilderij

Kwalitatief beste reproductie de Mona Lisa

Er zijn ontzettend veel reproducties van de Mona Lisa gemaakt, maar het kwaliteitsverschil van met de hand geschilderde schilderijen is groot. Graag horen wij van u waar een met de hand geschilderd schilderij van de Mona Lisa te koop is tegen een aantrekkelijke prijs. Wij krijgen deze vraag ontzettend vaak en maken hier graag een prijsvraag van. De winnaar heeft keuze uit een handgeschilderd schilderij van het merk Artello; handgeschilderde schilderijen.

Een artikel over bekende NL kunstschilders