Categories
Blog

Bekende NL kunstschilders

Nederland heeft vele bekende kunstschilders die furore hebben gemaakt met schilderijen die tegenwoordig tot de bekendste schilderijen behoren die we kennen. Van de onderstaande schilders worden vele replica’s gemaakt, wanneer u hiernaar op zoek bent dan raden wij u aan om goed te kijken naar de kwaliteit aangezien deze zeer uiteenlopend is. Wenst u advies of informatie, graag helpen wij u hierbij.

FRANS HALS

Levensduur: 1582 – 1666
Frans Hals bracht een revolutie teweeg in het portretveld met zijn radicaal vrije benadering. Hij gebruikte los schilderachtig penseelwerk en ving licht als nooit tevoren. Hij is ook verantwoordelijk voor de evolutie van groepsportretten. Frans Hals was samen met Rembrandt de beroemdste kunstenaar tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw. Zijn populariteit nam echter af na zijn dood. De belangstelling voor zijn kunstwerk werd nieuw leven ingeblazen in de negentiende eeuw en het inspireerde het enorm succesvolle kunstbeweging Impressionisme. Veel impressionistische kunstenaars, waaronder Claude Monet en Vincent van Gogh, hebben het werk van Hals diepgaand bestudeerd en voortgebouwd op zijn unieke technieken.

PIETER CLAESZ

Levensduur: 1597 – 1660

Pieter Claesz is actief tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw en wordt beschouwd als een van de meesters van stillevenschilderen. Onder de belangrijkste stillevenschilders van zijn tijd was Claesz de eerste kunstenaar die alledaagse voorwerpen in zijn schilderijen zo afbeeldde dat ze een oogverblindende schoonheid uitstraalden. Hij gebruikte vaak dezelfde objecten: een glas wijn, een mes, een metalen plaat met vis of brood en een kom met bessen in zijn stillevens en gebruikte licht meesterlijk om een ​​rijk effect te creëren.

Meesterwerk: Vanitas met viool en glazen bol

Stilleven met een schedel en een schrijfveer

Stilleven met kalkoenpastei

Vanitas met viool en glazen bol – Pieter Claesz
Vanitas met viool en glazen bol (1628) – Pieter Claesz
Stilleven met een schedel en een schrijfveer – Pieter Claesz
Stilleven met een schedel en een schrijfveer (1628) – Pieter Claesz
Stilleven met kalkoenpastei – Pieter Claesz
Stilleven met kalkoenpastei (1627) – Pieter Claesz
 

JACOB ISAACKSZ VAN RUISDAEL

Levensduur: 1629 – 1682


Als pionier op het gebied van landschapsschilderkunst produceerde Jacob van Ruisdael enkele van de meest adembenemende landschapsschilderijen ooit gemaakt. Hij gaf landschapskunst een nieuwe dimensie door de natuur af te schilderen als een metafoor voor de duistere aspecten van de menselijke psychologie. Eenvoudige bosgezichten waren zijn favoriete onderwerpen en hij is vooral beroemd om zijn pittige weergave van bomen en cloudscapes. Ruisdael was de belangrijkste landschapschilder van het zeventiende-eeuwse Nederland. Zijn kunst heeft eeuwenlang grote invloed gehad op landschapskunstenaars en heeft de weg gebaand voor de populaire romantische stijl van de achttiende eeuw.

Meesterwerk: Gezicht op Haarlem met bleekvelden

De Joodse begraafplaats

Kasteel Bentheim

Gezicht op Haarlem met bleekvelden – Jacob van Ruisdael
Gezicht op Haarlem met bleekvelden (1670) – Jacob van Ruisdael
De Joodse Begraafplaats – Jacob van Ruisdael
De Joodse Begraafplaats (1655) – Jacob van Ruisdael
Kasteel Bentheim – Jacob van Ruisdael
Kasteel Bentheim (1653) – Jacob van Ruisdael
 

JAN STEEN

Levensduur: 1626 – 1679

Jan Steen
Jan Steen
Jan Steen was een van de meest productieve schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw en maakte ongeveer 800 schilderijen. Hoewel hij ook uitblonk in andere genres, is hij het meest bekend om genrekunst die scènes uit het dagelijks leven weergeeft. De genreschilderijen van Steen staan ​​bekend om het weergeven van humoristische, hartelijke en geanimeerde scènes. Veel van zijn werken bevatten verwijzingen naar Nederlandse spreekwoorden en literatuur; en velen hebben een moraal voor de kijker. Het gevoel voor humor van Steen heeft hem enorm populair gemaakt in Nederland tezamen met de abstracte kunstwerken en schilderijen.

Meesterwerk: het dansende paar

Dubbelportret van Adolf Croeser en zijn dochter Catharina Croeser

Het feest van Sint Nicolaas

The Dancing Couple – Jan Steen
The Dancing Couple (1663) – Jan Steen
Dubbelportret van Adolf Croeser en zijn dochter Catharina Croeser – Jan Steen
Dubbelportret van Adolf Croeser en zijn dochter Catharina Croeser (1655) – Jan Steen
Het feest van Sint Nicolaas – Jan Steen
Het feest van Sint Nicolaas (1665) – Jan Steen

WILLEM DE KOONING

Levensduur: 1904 – 1997


Willem de Kooning was een Nederlands-Amerikaanse kunstenaar die in Nederland werd geboren maar in 1926 naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij ondersteunde zichzelf eerst met het schilderen van borden, warenhuisdisplays enz., Maar werd later een van de belangrijkste en meest productieve kunstenaars van de twintigste eeuw. Het kenmerk van de stijl van De Kooning was zijn nadruk op complexe dubbelzinnigheid van figuurfiguren. Het kunstwerk van Kooning werd steeds meer geïdentificeerd met de kunstbeweging Abstract Expressionisme die in de jaren veertig van de vorige eeuw in gang werd gezet en hij werd een van de beroemdste kunstenaars van de beweging.

Meesterwerk: Vrouw I

Uitgraving

Pink Angels

Vrouw I – Willem de Kooning
Vrouw I (1952) – Willem de Kooning
Opgraving – Willem de Kooning
Opgraving (1950) – Willem de Kooning
Pink Angels – Willem de Kooning
Pink Angels (1945) – Willem de Kooning

Zelf op zoek naar een uniek handgeschilderd schilderij